Vegetable curry
INDICKÉ RECEPTY -> VEGETABLE CURRY
Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: 6
———- intro ———-
Když se podíváš na fotku, není to tak, že bys ju nejradši sežral/a i s monitorem. To je totiž tím, že jsem to fotil STUDENÝ! Je to poznat a proto z fotky nesálá to správný hladový teplo. Tímto způsobem už se titulní foto nikdy ojebat nepokusím 🙂
Tento recept shrnuje skupinu receptů, které se říká třeba VEGETABLE CURRY nebo MIXED VEGETABLE CURRY, případně jenom MIXED VEGETABLE. Když máš pocit, že chceš zachránit planetu tím, že necháš muttona žít, zabij květák, hrášek a mrkef! K tomu, jak to udělat chutně a autenticky indicky, ti poslouží tento recept. Absence masa také udává rychlost zhotovení a přijatelnou cenu. Nezvyklost je, že do tohoto receptu nepatří cibule.
Pokud se snažíš vytvořit menu na způsob THALI (více jídel na děleným talířu), tak vedle masové masaly, rajty, rýže a placky, v něm rozhodně má VEGETABLE CURRY svoje místo.
———- kostra receptu ———-
PŘEDEHRA – Za předpokladu, že máš GHEE a česnekovo-zázvorovou pastu (GG), tak zbývá už jenom nachystat ingredience a esence podle následujících seznamů.
AKCE – Začíná f okamžiku, kdy prskneš do kastrólu GHEE, na kterým budeš začínat se samotným vařením.
———- skupiny ingrediencí ———-
PŘEDEHRA
RAJČATOVÝ PYRÉ
- 800 g domácích rajčat
- 1 skořica celá
- 6 zelených kardamomů
- cca 10 hřebíků
KEŠU KAŠA
- ½ hrnku kešu vořechů
- trocha vody
KOŘENÍŠ
- 1 tsp kurkuma
- 1 tsp kašmír chilli
- 1 tsp fenugreek prášek
- 1½ tsp koriandr prášek
AKCE
STARTUJEŠ
- 2 tbsp GHEE
- 1½ tsp římský kmín
- 1½ tsp černý hořčičný semínka
- 5 green chillies
- 1 tsp čertovo hovno (assa foetida)
- 1 tbsp GG
- 250 g mrqí
- třetina květáku (nebo 1 velkej hrnek)
- 1 hrnek (mraženýho) hrachu
- 1 hrnek vody celkem (250 ml)
- KEŠU KAŠA
- KOŘENÍŠ
- RAJČATOVÝ PYRÉ
- 5 tbsp bílej jogurt
FINIŠUJEŠ
- 1½ tsp soli
- ½ tsp garam masala
- 1 tbsp hnědýho cukru
- koriandr freš na posypání
———- postup ———-
PŘEDEHRA
1. Jelikož jsou rajčata různě velký, vezmi jich 800 gramů a lupni je do mixéru. Nezapomeň k tomu přidat 1 klacek skořice, cca 6 kardamomů zelených a třeba 10 hřebíčků. Spuštěním mixéru ukončíš existenci přísad pro RAJČATOVÝ PYRÉ v pevném skupenství. Nech to vrčet trochu dýl, aby bylo celý koření náležitě rozmrdáno, jaxe sluší a patří.
2. V půl hrknu máš nasypaný kešu voříšky. Přidej tolik vody, aby se nad vořechama akorát objevila hladina a použij mixér. Vytvoř KEŠU KAŠU.
3. Nachystej si směs mletých kořeňů k použití, až budeš KOŘENIT.
AKCE
4. Lapni alfa-kastról a na největším plameňu středně velkýho hořáku (medium flame) rozpal GHEE.
5. Procedura STARTUJEŠ v následující konfiguraci: Do rozpálenýho 2 tbsp ghee přidej 1½ tsp římskýho kmínu a 1½ tsp černých hořčičných semen. Zuřivě zaonanuj. Pokračuj čerstvýma nasekanýma chilli papričkama (alespoň 5 ks, odrůda ideálně Jwala). Opět zaonanuj. Přidej 1 pěknou tbsp GG a 1 tsp čertova hovna (assa foetida). Tento krok může trvat třeba minutu.
6. Začíná fáze, kdy je VEGETABLE CURRY dobře založený a začínáš přisypávat zeleninu. Květák naloupanej, mrkve nakrájený třeba na kolečka a hrášek rozmražen. Nasyp tam fšechnu zeleninu, kromě hrášku a 5 minut to nech vařit, občas zaonanuj. Pokud se zelenina připaluje, přidej trochu vody.
7. Přidáš tam KEŠU KAŠU. Te taková relativně tekutá. Zbytky KEŠU KAŠE vypláchni trochou vody a hrkni to do kastrólu. Dvě minuty přihřej a občas onanuj.
8. Teď budeš KOŘENÍŠ. Vysyp tam fšechno mletý koření, co máš nachystaný. A přidej trochu vody. Tady začni hlídat konzistenci. Chceš, aby to nebylo moc tekutý, navíc by se to muselo redukovat. Během celýho receptu by do kastrólu nemělo přijít o moc více, než 1 hrnek = 250 ml vody.
9. Přidej RAJČATOVÝ PYRÉ a trochou vody zase vypláchni nádobu od rajčat a liskni to do kastrólu. K tomu přidej 1½ tsp soli a ten rozmraženej hrach, co máš nachystanej bokem. Nech to povařit alespoň deset minut nebo tak, aby se to zredukovalo do přijatelné konzistence.
10. Začínáš FINIŠOVAT. To je 5 tbsp kvalitního bílýho jogurtu, 1 tbsp cukru a ½ tsp garam masaly. Při servírování posyp nasekaným čerstvým koriandrem.
———- fotogalerie ———-