Sweet and sour chicken
OSTATNÍ RECEPTY -> SWEET & SOUR CHICKEN
Sweet & sour je velká skupina receptů. Na webu najdeš sweet and sour kde co. Třeba mushrooms, nebo chicken, nebo vegetable. Od přirození to asi patří do čínské kuchyně.
V tomto případě jde o variaci na téma, kde jsou kusy kuřecího masa, ananasu a další zeleniny obalený v hustým hnědý, červeným až oranžovým, částečně transparentní sósu. Kuřecí maso je v takovým obalu čehosi, kde figuruje mouka, případně kukuřičný škrob. Tím, jak se to posléze smažilo, tak to vypadá podobně jako scvrklý šourek, akorát by měl nastat chuťový rozdíl v okamžiku, když to strčíš do pusy.
———- skupiny ingrediencí ———-
Ingredience na MARINUJEŠ:
- 2 tbsp mouky hladká
- 2 tbsp mouka kuku
- 1 tsp sůl
- 1 tsp chilli – přidává se pepř a česnek v prášku, ale nějak mně ujela ruka a dal jsem tam chilli.
- 1/2 tsp pepř
- 1/2 cup vody
- ½ kila kuřecích koz
- 1 tsp sójofky
- další mouka
Ingredience na SMAŽÍŠ:
- smažící olej (řepkový)
Ingredience na WOKUJEŠ:
- ananas z jedné pixle
- 2 hrnky kousků kapie (red & green)
- 4 malý cibule
- sůl
- případně chilli
ingredience na SÓS:
- 1/3 hrnku hnědýho cukru
- ½ hrnku ščávy z pixle ananasů
- ½ hrnku jablečnýho octa
- 1/3 hrnku kvalitního kečupu
- 4 tsp sójofky (Barvu výsledku determinuješ právě teď. Nejvíce to ovlivní sójová omáčka.)
- 3 stroužky česneku
Pokud chceš dosáhnout toho, aby omáčka byla opravdu vidět, byla hodně hustá a viskózní, můžeš ještě vyrobit půl hrnku směsi, kterou si necháš na pak. Poměr je:
- 2/3 vody
- 1/3 kukuřičnýho škrobu (cornstarch).
———- fáze 1 – předehra ———-
MARINUJEŠ
- Smícháš prvních pět ingrediencí ze seznamu pro MARINUJEŠ.
- Přidáš sójovou omáčku a znovu zamícháš.
- Liskneš tam na kostky nakrájený kuřecí kozy a dobře rozmícháš. Necháš to půl hodiny bez dozoru.
4. Na tácek vysypeš trochu mouky. Potom vyválej kousky kuřete vytažený z marinády. Asi je účel, aby na mase zůstalo co nejvíce této moučné sračky, protože po osmažení dosáhneš blíže touženému vzezření scvrklého šourku.
Mimo recept: Někde bylo, že osolený a opepřený syrový maso bylo obalený v kukuřičným škrobu, pak ve vajcu a pak v mouce. Trochu to přípomíná trojobal z vaření, který se praktikuje v našem kraji. Akorát při kuřecím na kostky řezaným to musí být ale pekelná jebačka!
SMAŽÍŠ
- Nalij do pánve dva centimetry kvalitního smažícího oleje. Prej existuje nějakej CANOLA OIL – asi řepkový.
- Olej rozpal, pak přidávej maso. Možná se všechno obalený maso nepodaří osmažit najednou. V tom případě to osmažíš na dvakrát.
- Smaž minimálně pět minut, pak vytáhni a rozkroj největší kousek a vyhodnoť, jestli je to udělaný i uprostřed. IF OK, tak maso vyndej z oleje.
Sem tam se doporučuje smažený maso osušit nějakým ubrouskem. Inu, měl jsem po ruce akorát hajzlpapír a dávat ho pod osmažený maso je PRÍMA NÁPAD! Vono se to k tomu masu přilepí a ty akorát pičuješ. Pak to vzdáš a řekneš si, že tělo naštěstí nebude mít o moc víc práce, aby z toho udělalo normální hovno.
SÓS
Smíchej ingredience pro sós.
———- fáze 2 – akce ———-
Asi začínáš WOKOVAT … anebo taky ne, ale jestli jo, tak tady. Můžeš udělat i celou várku najednou.
1. Očisti pánef od bordelu a nech tam jenom trochu oleje. Hoď tam zeleninu a tři minuty ONANUJ, dokud cibule ztratí svou surovou chuť.
2. Přidej SÓS a rozmíchej. Pokud máš i půl hrnku směsi voda/kukuškrob, tak to přidej, až se rozpálí sós. Zuřivě ONANUJ.
3. Přidej hotový maso a zamíchej.
4. Ochutnej a dosol. Soustřeď se na slanost. Nemusí být jednoduchý ji najít hned.
V ideálním případě to servíruj rovnou z woka. Rýža nebo přismahlý pečivo k tomu.
———- fotogalerie ———-
Osmažený kuřecí kousky mají k asijské verzi relativně daleko. Chuť je skoro podobná, ale vzhled ne. Zdaleka nepřipomínají scvrklý šourek a je to normální kuře f těstíčku. Tudíž hlavní foto není ale vůbec pěkné, čímž se řadí do low-endu a málokdy někoho naláká. Hmňo, tak je aspoň na čem pracovat 😉