Smažená cibule

PŘÍLOHY & ESENCE —> SMAŽENÁ CIBULE

Smažení cibule je celkem nudná záležitost a může to celý trvat třeba 45 minut. Pár desítek minut si to vole prostě jenom tak bublá, nigde nic, prsty v nose a pak to je najednou během pár minut strašně rychlo hotový.

Dobrej začátek je nakrájet cibule na relativně tenký plátky, aby došlo k co nejvíc rovnoměrnému prosmažení v celém objemu. Přidáním počtu řezů do jedné cibule docílíš toho, že nakrájených kousků jedné cibule bude více, a proto budou mít větší celkový povrch pro styk s horkým tukem. To směřuje k tomu, že možná nenastane situace, kdy máš černý okraje a bílej prostředek smaženýho kousku.

Vlož všechny nakrájený plátky cibule na smažící pánef do dostatečného množství tuku a čekej, občas onanuj. Podle množství použitýho tuku se metoda smažení cibule rozkládá na dvě cesty. Zvolená cesta přípravy cibule nemá vliv na výslednou chuť, ale jen a pouze na křupavost.

  1. Tuku na dno – tímto způsobem smaž cibulu, po které nevyžaduješ, aby na konci procesu měla nějakej estetickej efekt. Je to ideální na „procesní“ cibulu, do které přidáváš další ingredience a finální vzhled cibule nebude ve směsi diagnostikovatelný.
  2. Cibula f tuku plave (hluboké smažení – deep frying). Tímto způsobem lze připravit cibulu tak, jak je na titulní fotce tohoto článku. Jelikož cibula během smažení podstatně zmenší svůj objem, není potřeba přidat hned tolik oleje, aby byla syrová cibula pod hladinou. Stačí aby byla pod hladinou třeba f půlce času smažení (cca za 20 minut, záleží na množství a síle plamene).

Od této chvíle může uběhnout třeba i 30 nebo 40 minut, aniž by bylo možný na cibulí pozorovat nějakou významnější změnu.

Fyzika smažení cibule funguje tak, že vlivem tepla se v první fázi smažení z cibule vypařuje voda. Cibula se tedy začne opravdu smažit v okamžiku, kdy většina vody už v cibuli není. A to je taky důvod, proč máš na začátku bulvy uplakané a k tomu mega kopec nakrájené cibule … a na konci malinkou hromádku. Dvě třetiny původní hmotnosti cibule je pryč. Teď už je pozdě pokládat si otázku, proč jsem toho nenakrájel více!

Jakmile to začne trochu plošně hnědnout, buď na pozoru a mysli na to, že se to bude smažit i v okamžiku, kdy vypneš zdroj tepla, dokud to nezcedíš od horkýho oleja. Když fčas nepřestaneš, zhořkne to, spálíš to a pak je to super přísada do kompostu.

F případě varianty přípravy cibule číslo dva: nakonec separuj tuk například scezením přes děravej šufánek. BTW: Tento tuk může být použit na další pánvičkový aktivity, pokud jsou podle receptu f pořadí.