Rajta

PŘÍLOHY & ESENCE -> RAJTA

Když si chceš kvalitně spálit dršku a přimět svoje temeno, aby zaplakalo, tak uděláš svoje skvostné indické velmi ostré. To potom pálí jak hajzl. To je ten pravý okamžik, kdy objevit krásu rajty! Každý sousto této věci na cca deset vteřin „vypne“ pálivost jídla. No a pak to zase začne pálit, tak si zase dáš rajtu. Tahle periodicky opakující se syntaxe udělá z indickýho jídla další zážitek, kdy je člověk rád, že je na světě.

Podává se nejen kvůli tomu, aby se člověk mohl uhasit, ale také kvůli tomu, že přináší chuťové obohacení a zpestření. Patří k biriyani a k opravdu pálivým indickým jídlům. Existuje spousta variant. Těžko říct, jestli takhle je nejlepší z nich, každopádně funguje!

Na cca 6 porcí potřebuješ:

  • 500 g – kvalitní bílý jogurt
  • 100 ml – netrvanlivý čerstvý plnotučný mlíko
  • 1 hrnek – okurka nakrájená na malinký kousíčky
  • cca 1 tbsp – citronová šťáva (v závislosti na sladkosti jogurtu)
  • špetka až dvě soli
  • malá hrst koriandru fresh (nemusí být jen listí, klidně i natě)

Všechno to zamíchej a je to hotový.