Čína + nudle metodou STIR-FRY
———- kostra receptu ———-
- V první jsou uvedeny všechny ingredience, který je potřeba si někde opatřit.
- Ve druhé fázi si to všechno nachystáš do misek a kastrólů, aby bylo všechno připraveno, než vytasíš wok.
- Ve třetí fázi nastartuješ wok a začíná krásná řehole wokaře, kterej valí do chřtánů jeden stir-fry za druhým.
———- fáze 1 – skupiny ingrediencí ———-
MASO – 800g masa (kuře, prase, kráva, kreveta?). Přes sto gramů na hlavu.
NUDLE – Kilo čínských nudlí, v lepším případě „chow mein“ nudle. Rozhodně neplatí podmínka, že když nemáš nudle tak tam dej špagety.
ZELENINA – taková, co se onanováním nerozbleptá (například rajče není vhodný). Udělej si zeleninovou konfiguraci podle vlastního gusta. Na osm porcí zařvalo:
- 3 kapie nakrájený na velký kusy
- 3 cibule nakrájený na velký kusy
- 3 jarní cibulky na delší kusy
- kus pórku na kolečka
- 4 chilli papričky na kolečka
- 2 hrnky čerstvýho zelí
- hrnek květáků brokolice
Další zeleniny, co by šly dobře použít:
- malá pixla bambusových výhoňků
- hrst arašídů
- mrkev
- houby
- …?
GG (česnekovo-zázvorová pasta) – česnek + zázvor + fresh chilli (pasta bejt nemusí, stačí nasekat)
STIR-FRY SAUCE – hlavní sós
- 8 tbsp – sójová omáčka (možná více)
- 4 tbsp – sweet & chilli omáčka nějaká
- 2 tbsp – ostrej kečup
- 2 tbsp – rýžovej ocet
- 2 tbsp – sezamovej olej
- 2 tbsp – ústřicová omáčky (oyster sauce)
- 2 tsp chilli v prášku
- hrnek vody
DALŠÍ
- olej
- sůl
———- fáze 2 – předehra———-
PŘÍPRAVA STIR-FRY SAUCE
- Do středně velké misky namrdej všechny omáčky po polífkovejch žlicách zhruba tak, co je v popsáno ingrediencích u STIR-FRY SAUCE.
- Bude toho málo a bude to hustý. Moc to nepoteče. Nalij do toho dvě deci vody, trochu soli a rozmíchej. Na každou porci budeš potřebovat 2 až 3 tbsp a ještě bys měl na začátku mít dost sósu i na marinování masa.
Poznámka: Uvedené poměry ingrediencí nejsou zásadní pro dokonalost pokrmu. Když uplichtíš nějakou STIR-FRY SAUCE, tak je dost velká šance, že to jídlo prostě bude zasraně dobrý. A když nějakou omáčku nemáš, tak se taky hovno stane, akorát to bude trochu jinak dobrý. Avšak nejlepší varianta je, když máš k dispozici všechny vstupy. Sůl na sós je potřeba jenom trochu, jednotlivý vstupy jsou slaný. A pak to chce k tomu mít akorát osolený nudle.
PŘÍPRAVA MASA
- Na 90 minut liskni do mrazáku flák masa (hovězí, vepřový, dle precerencí). Před zmrazením si to ostrým nožem naformátuj na úzký delší kusy, bude se ti to líp krájet.
- Pak ho vytáhni a teď se dá nakrájet na tenký plátky. Co nejtenčí, třeba 3 nebo 4 mm tlustý. Když máš maso nakrájený, nalij menší polovinu STIR-FRY SÓSU do masa, rozmíchej, lehce přisol a nech minimálně hodinu smrdět.
- Nachystej si na maso nějakej šufánek, ať dáš do každé porce stejně a aby zbylo na všechny.
NUDLE
Řádně osol vodu a nudle uvař akorát tak, aby zuby překonávaly lehkou tuhost při kousání. Sceď přes cedník, pořádně to voklep, ať z toho dostaneš co nejvíce kapaliny.
ZELENINA
Zeleninu nakrájej, zamíchej ve velké míse a nachystej si nějaký zeleninový nabírátko. Cibule, papriky a zelí jsou pro tyto jídla „alfa-zeleniny“, proto je nakrájej na dominantní kusy.
Na každou plánovanou porci budeš potřebovat 1 tsp směsi zázvoru a česneku (volitelně s čerstvým chilli). Neprakticky stačí nějakým způsobem rozdrtit zázvor a česnek v poměru 1:1, ale nejpraktičtější je výroba GG, pokud se chystáš nudlit celý odpoledne.
———- fáze 3 – akce———-
Procedura WOKUJEŠ. Tady budeš hodně onanovat a předefším pohazovat wokem tak, jak mrdáč z Vietnamu. Celou dobu pojedeš na full flame a na pánvičku toho nedávej více, než jednu porci. Pokud se budeš snažit udělat větší porce, tak tepelný příkon plamene je furt stejný, gdežto zpracovávané množství je větší, tudíž se to nestihne udělat tak, jak má a vede to k prodlužování jednotlivých časů a deformaci krásné procedury WOKUJEŠ. Fšichni dobře víme, že nemít čas na to se pořádně udělat, není zrovna optimální staf. Když už se do toho dáš, tak u každé porce budeš postupovat zhruba nějak takhle:
0. Předsmažení nudlí (VOLITELNÝ KROK)
Nepovinné a čas prodlužující, nicméně výsledek perfektní – předsmažení nudlí. Když si s tím chceš vyhrát a nehrneš na kvantitu jednu porci za druhou, tak si osmažíš nudle předem na troše oleja. Za zuřivé onanie po dobu alespoň tří minut smaž porci nudlí. Dosáhneš tím efektu křupavých nudlí. Když se o to budeš snažit až po tom, co je ve woku hotový maso a orestovaná zelenina, tak se spíš nepovede. Nudle taky potřebují wok jenom samy pro sebe a od toho je krok nula. Opražený nudle dáš bokem.
1. Maso + aromatické suroviny
- Zažehni pod wokem high flame a nech pánef rozehřát.
- Přidej 1 tbsp oleje, rozpálí se rychle
- Přidej kousky masa pro jednu porci a hned 1 tsp GG, třeba pět koleček nařezanýho fresh chilli a wokuj, dokud maso je skoro hotový. Tady hraje roli příkon hořáku. Na největším hořáku běžného domácího plynového vařiče se jedná o příkon cca 2 až 2.5 kW a dobu 1 až 2 minuty. Pokud máš kahánek s více kilowattama, doba se tak nějak úměrně zkracuje.
2. Zelenina do pánve, onanie
- Přidej velkou naběračku zeleniny. Možná i více, scvrkne se ti, ale to by neměl být důvod přestat onanovat další 1 až 2 minuty. Onanuj předefším pohazováním wokem, aby nebyla poškozena nepřilnavost povrchu woka.
- Osol, pokud nejsou nudle po zcezení dosolený optimálně.
3. Nudle do woka, onanie
- Přidej hrst uvařených nebo předsmažených nudlí. Pokud už je máš orestovaný z kroku nula, není potřeba minutu až dvě (podle hořáku) onanovat a můžeš jít o krok dál.
- Snaž se zbytečně nepřidávát olej. Když je to opravdu potřeba tak přidávej po malých kapkách. Je dobrý, když to není moc mastný a když to je takový prostě dobře udělaný. Lidi mají tendenci mít pocit, že se to připaluje, takže tam pro zichr dají ještě trochu oleje, ale to je trochu škoda. Namísto toho často stačí více onanovat a pohazovat wokem. A samozřejmě to má i opačný extrém: Kdyby se ti to začalo připalovat, tak to ve finále zabrání hladkýmu průběhu přípravy jídla. To by pak bylo v řiti. Přiškvařilo by se ti to na woko a pak už by s tím nešlo tak pěkně šourat v pánvi.
4. STIR-FRY SAUCE
Přidej stir-fry sauce. Často s wokem pohazuj, aby se ti to nezačalo připalovat. Dej tomu minutu a je hotovo.
———- fotogalerie ———-