Chicken tikka masala
INDICKÉ RECEPTY -> CHICKEN TIKKA MASALA
Kuřecí kousky v pikantní krémově husté oranžové cibulovo-rajčatové omáčce. Tento recept pracuje s marinováním kuřecího masa.
Časová náročnost: Tři hodiny plus dva dny
Počet porcí: 8 až 10
———- intro ———-
Z hlediska náročnosti přípravy je tato varianta nejrychlejší.
———- kostra receptu ———-
PŘEDEHRA – den 0: Vyrobíš si směs koření TIKKA MASALA POWDER, dáš MARINOVAT maso a nachystáš si zbytek ingrediencí, který na toto jídlo potřebuješ.
AKCE – den 1: Uvaříš to.
———- seznamy ingrediencí ———-
PŘEDEHRA – den 0
TIKKA MASALA POWDER (cca 75g)
mletý koření:
- 1 tsp – skořice mlétá
- 3 až 5 tsp – kashmiri chilli
- 2 tsp – kurkuma
- 2 tsp – sweet paprika
- 2 tsp – dry mango powder
- 1 tsp – fenugreek celý (jestli máš)
celý koření:
- 1 tbsp – koriandr celý
- 1 tbsp – římský kmín
- 1 větší badyán
- 5 cardamom černý
- 1 tsp – cardamom zelený
- 1 tsp – fennel
- <1 tsp – hřebíčky
- <1 tsp – pepř černý
MARINUJEŠ
- 1000 g kuřecí kousky (prso, stehno)
- 2 tsp – sůl
- 1/3 TIKKA MASALA POWDER
- 2 tbsp – bílý jogurt
AKCE – den 1
- 4 tbsp – GHEE
- 2 tsp – římský kmín
- 10 ks – nasekaný green chilli (nebo jiný)
- 1000 g – nakrájená cibule
- 50 g česneku + 35 g zázvoru (najemno) nebo 1.5 tbsp GG
- 2 tsp – sůl
- 2/3 TIKKA MASALA POWDER
- 1000 g – rajčatová passata
- 200 až 300 ml – voda (od vyplachování skleniček od rajčatové kaše)
- MIXUJEŠ
- 60 g – jaggery (třtinový cukr) / hnědý cukr
- 10 tbsp – bílý jogurt 10% (cca 400 g)
- dosolit & dosladit
———- postup ———-