Biriyani rýže 2024

PŘÍLOHY & ESENCE —> BIRIYANI RÝŽE 2024

Jedná se o strašně dobrou formu úpravy rýže, která má sloužit buďto jako příloha k nějaké indické omáčce nebo jako příloha k BIRIYANI.

———- kostra receptu ———-

PŘEDEHRA: Bude potřeba udělat toto:

  1. Osmažit cibulu
  2. Opražit kešu a hrozinky
  3. Odmočit rýžu
  4. Nachystat si zbytek ingrediencí tak, aby byly po ruce

AKCE: Na másle orestuješ celý koření, přidáš přesný množství vody, mletý koření, odmočenou rýžu a uvaříš

VYVRCHOLENÍ: Na závěr do toho chrstneš trochu vařící vody s kurkumou, lehce promícháš a necháš dojít pod pokličkou.

———- ingredience ———-

PŘEDEHRA:

SMAŽENÁ CIBULA

  • 2 velký cibule hodně tence nakrájený
  • řepkový olej

OPRAŽÍŠ

  • 2 hrsti kešu vořechů
  • 1 hrst hrozinek
  • zbytek řepkovýho oleje po cibuli

RÝŽA

  • 2 hrnky prvotřídní basmati rýže (hrnek = 250 ml)
  • voda na odmočení
  • 4 hrnky vody
    • Poznámka: na toto jídlo se používá rýže, která se jmenuje JEERAKASALA. Nicméně se musím přiznat, že posledních 18 kg, který byly v roce 2023 v českých e-shopech xehnání, jsem vykoupil já.

CELÝ KOŘENÍ

  • 3 paprsky star anise (badyán)
  • 6 ks – hřebíček
  • 4 ks – zelený kardamom (lehce pomrdaný, aby byly puklý)
  • <1/2 tsp – fenykl celý

MLETÝ KOŘENÍ

  • 3 paprsky star anise (badyán)
  • 6 ks – hřebíček
  • 4 ks – zelený kardamom
  • <1/2 tsp – fenykl celý

AKCE:

  • 1 tbsp – GHEE nebo máslo
  • 1.5 tsp – sůl
  • 4 hrnky vody

VYVRCHOLENÍ:

  • hrst koriandru fresh
  • SMAŽENÁ CIBULE
  • OPRAŽENÝ KEŠU + HROZINKY
  • trocha vody
  • 1/2 tsp kurkuma

———- postup ———-

PŘEDEHRA:

1.
Propláchni a odmoč rýžu 30 minut. Rýžu ve vodě pořádně propláchni, aby se umyla od rýžovýho škrobu. To ovlivní konzistenci rýže. Po té půlhodině pořádně zceď vodu.

2.
Připraf si SMAŽENOU CIBULU v hlubší vrstvě oleje, do křupava. Osmažíš cibulu třeba podle tohoto postupu. Cibulu je potřeba nakrájet na tenký plátky. Je to trochu jebačka, ale smažená cibulka pak bude přesně vona. Vytáhneš z tuku, dáš bokem, použiješ pozdějc.

3.
Následně použij trochu stejnýho oleju a během minuty až dvou si opraž kešu vořechy a hrozinky. Pěkně do hněda, nikolif do černa. Hrozinky přidej půl minuty po kešu. V okamžiku, kdy se nafouknou do původního objemu (jakože kulička), tak se začínají rychle pálit.

4.
Nachystej si sadu CELÝHO KOŘENÍ a MLETÝHO KOŘENÍ. Obsah těchto dvou sad je stejnej, nicméně jednu půlku potřebuješ fcelku a druhou půlku mletou.

5.
Odměř si 4 hrnky vody (na 2 hrnky rýže). Z toho si dej cca 50 ml bokem na pozdějc.

AKCE:

6.
Zažehni pod kastrólem a na mírným plameňu nech rozpustit 1 tbsp másla/ghee

7.
Jakmile je rozpuštěný, namrdej do toho fšecko CELÝ KOŘENÍ podle seznamu ingrediencí. Ideální je předtím tuto hromádku koření něžně pojebat ve hmoždířu. Jakmile to přidáš do horkýho másla, mrdej svižně minutu až dvě, ať to nepřipálíš.

8.
Posléze přidej půl hodiny odmočenou rýžu (ze které tu odmočovací vodu předtím vyliješ) a lehce to promíchej s kořeněným máslem.

9.
Následně přidej odměřený množství vody (4 hrnky mínus ta troška, co máš daný bokem na pak) a přidej MLETÝ KOŘENÍ. Vař to třeba 8 minut, dokud se komplet voda nefsákne do rýže. Spíš mírnější plamen. Po odstavení plamene se snaž nad rýžou zbytečně nevětrat a nech to zapokličkovaný.

VYVRCHOLENÍ:

10.
Nastal čas pro tu trochu vody, co máš bokem. Hrkni to na malou pánvičku nebo na nějakej rendlík, uveď tu trochu vody qaru (nebude to dlouho trvat) a prskni do toho tu 1/2 tsp kurkumy mleté. Lehce to něčím zamíchej a uvidíš, jak se za pár sekund ta kurkuma fcucne do vody a vytvoří temně žlutou kapalinu. Tu nalij po pokličku na rýžu (ne na jedno místo) a nech rýžu pod pokličkou 10 minut dojít.

11.
Nasyp do toho SMAŽENOU CIBULU, nakrájený listí z koriandru, opražený KEŠU & HROZINKY a letmo to odspodu několikrát promíchej. Je hotovo.