Placky
PŘÍLOHY & ESENCE -> PLACKY
———- intro ———-
Vedle basmati rýže se jedná o druhou nejčastěji používanou přílohu k indickým jídlům. Stejně tak, jako někdo má rád olivy a jinej je nesnáší, stejně tak jako někdo souloží s chlapama, tak jinej zase s ženskejma, stejně tak jako si někdo vytírá prdel pohybem nahoru a jinej pohybem dolů, stejně tak existujou dva tábory v názorech na nejlepší přílohu k indickýmu jídlu.
Pokud se budeme bavit o plackách, hlavních rolích hrají paratha, chapati a naan. Všechno to začíná stejným způsobem. To je uhňácání nějakýho těsta.
- Paratha se z toho těsta válí tak, že je navrstvená. Různým způsobem se to promazává máslem a překládá, aby vznikly vrstvy s tukem. Ten se při smažení nějak odpaří a stane se to, že uvnitř parathy se f optimálním případě objeví dutiny ve vrstvách. Navrstvený uválený těsto na parathu se vosmaží na ghee. Tím vznikne nadýchaná a měkkoučká placka, která má právo patřit na výsluní mezi přílohama k indickým jídlům. Ještě existujou variace na téma paratha třeba s cibulou, česnekem nebo paneerem. Fšechno to je hrozně moc dobrý!
- Chapati je o trochu jednodušší na válení, protože se jedná o placku, která má jednu vrstvu a je tenká třeba tři milimetry. Chapati se praží na suché pánvi, což by mohlo být jakože o něco víc zdravý.
- Naan … no to moc nevím. Hlavní rozdíl bude asi to, že se tepelně zpracovává v tandoori peci, kde se rozválený těsto na chvílu nalepí na stěnu pece.
Postup ještě bohužel není tak zmánkutej, aby výsledek byl 100% autenticky úžasnej, ale i tato verze je relativně dobře použitelná. Esi ešče někdy pojedu na východ, tak si musím nachystat extra budget na úplatky, abych zjistil, jak to kurva přesně dělají, že to maj tak užasný?!
———- ingredience ———-
Z následujícího množství budeš mít cca 8 poctivejch placek.
- 1 kg hladké mouky
- 100 ml oleje
- 1 hrnek vody
- 1 tsp soli
- Ghee nebo máslo na smažení
.
.
———- postup ———-
.
1. Všechno to vykydni do misky a rozhňácej na těsto. Nech to hodinu smrdět při pokojové teplotě.
.
.
.
.
.
2. Posyp moukou plochu, kde budeš válet. Z těsta vezmi kus a uplácej z toho kouli o průměru třeba 6 nebo 7 cm.
.
.
.
.
.
3. Rozválej na tenkou placku. Pokud děláš chapatti, tak právě v tomto okamžiku máš hotovo a přecházíš k pražení placky na suché pánvi, otáčíš po půl minutách, dokud puchýře na placce už brzo budou spálený. Pokud chceš parathu, pokračuješ dál.
.
.
.
4. Napapli na rozválenou placku vrstvu ghee nebo másla.
.
.
.
.
.
5. Násladně to zamotej jak palačinku a utěsni konce.
.
.
.
.
.
6. Zamotej to do spirály a připaplej to xobě, aby se to nerozmotávalo. Toto fšechno děláš pro to, aby se vytvořily vrstvy s tukem uvnitř parathy.
.
.
.
.
7. Teď to naposledy rozválíš na placku.
.
.
.
.
.
8. A tu lupneš na rozpálenou a omaštěnou pánev. K tomuto účelu indický babičky používají pánev tawa, která je trochu vypouklá a není proto zrovna vhodná na něco jinýho, než plynovej sporák. Každopádně normální pánef prostě vole stačí.
9. Smažíš z obou stran, třeba po dvaceti fteřinách otáčíš tam a zpět, dokud tě to nepřestane bavit. F případě potřeby přidáš ghee nebo máslo.
———- fotogalerie ———-
.